Menu
EUR
Verschil tussen acne bij tieners en volwassenen

Verschil tussen acne bij tieners en volwassenen

Met de opkomst van volwassen acne, zijn veel mensen in de war over wat het verschil is tussen tieneracne en volwassen acne en welke acnebehandelingen of acne-oplossingen voor elk moeten worden gebruikt.

Of je nu al jaren een acne-gevoelige huid hebt of dat je acne net als volwassene is begonnen, er zijn enkele cruciale verschillen tussen acne bij tieners en acne bij volwassenen die nuttig zijn om te weten om je behandelingsregime voor acne te verfijnen.

Consultant-dermatoloog dr. Eva Melegh legt uit waarom acne bij tieners en volwassenen anders is en hoe ze moeten worden behandeld.

Wat is de oorzaak van acne bij tieners?

Tieneracne is hormonale acne en treft zowel jongens als meisjes. Het wordt veroorzaakt door een overproductie van talg veroorzaakt door hormonale pieken als gevolg van de veranderende hormonen in het lichaam tijdens de puberteit.

Ongeveer 80% van de tieners krijgt op een bepaald moment in de puberteit acne.

Hoe ziet tieneracne eruit?

Tieneracne wordt meestal gekenmerkt door puistjes in de T-zone, die zich tussen de ogen, het voorhoofd en de neus bevindt en die de neiging heeft om te verschijnen als individuele mee-eters, whiteheads of puistjes.

Wat is het huidtype van tieneracne?

Het huidtype van tieneracne is typisch een vette huid

Hoe behandel je tieneracne?

Tieneracne reageert meestal goed op acnebehandelingsopties die antibacteriële middelen bevatten, namelijk benzoylperoxide, een soort abtibacterieel 'bleekmiddel' voor de huid. Langdurig gebruik van deze producten kan er echter toe leiden dat de huid droger en gevoeliger wordt, wat op zijn beurt een gevoelige huid op volwassen leeftijd kan veroorzaken.

Regelmatige reiniging en afschilfering is erg belangrijk voor tieneracne. Tieners moeten de huid tweemaal daags wassen met een zachte maar effectieve reiniger en éénmaal per dag met een exfoliant voor een huid die gevoelig is voor acne.

De meeste exfoliërende producten gericht op tieneracne bevatten een middel dat salicylzuur wordt genoemd. Salicylzuur kan de huid exfoliëren en ontstekingen verminderen. De cellen in de bekleding van de haarzakjes van tieners met acne hebben de neiging zich snel te vermenigvuldigen en aan elkaar te kleven. Salicylzuur werkt door dit cement op te lossen dat die kleverige cellen bij elkaar houdt in de verstopte poriën.

Alle producten die salicylzuur bevatten, moeten na het exfoliëren grondig van de huid worden gewassen, omdat ze de huid permanent kunnen verkleuren en irritatie kunnen veroorzaken als ze gedurende lange tijd op de huid blijven zitten. Er zijn ook enkele natuurlijke acnebehandelingen die effectieve alternatieven bieden voor exfolianten met salicylzuur die even goed hun werk doen, maar zonder zoveel schade aan de huid of problemen op de langere termijn te veroorzaken.

Goedkopere zonnebrandcrèmes en matte dekkende foundations of compacts kunnen ook bijdragen aan het probleem van tieneracne door poriën te verstoppen met middelen op wasbasis.

Minerale zonnebrandcrèmes die zink bevatten en multi-tasking foundations of getinte vochtinbrengende crèmes met antibacteriële en goede huidflora-agentia kunnen acne-uitbarstingen tot een minimum beperken. Bovendien kunnen acnebehandelingen 's nachts of concealers met anti-acne-ingrediënten tegelijkertijd helpen bij het behandelen en camoufleren van puistjes.

Nieuwe ontwikkelingen voor de behandeling van tieneracne

Eén van de meest recente ontwikkelingen voor de behandeling van acne bij tieners zijn middelen die helpen voorkomen dat het talg op een plek oxideert, wat ervoor zorgt dat de poriën verstopt raken en ontsteken en vervolgens tot pus leiden.

Zoals alle organische stoffen die worden blootgesteld aan hitte en licht, kan het talg dat zich ophoopt in de huidporie er snel afgaan en dat is het moment waarop de plek geïnfecteerd raakt.

Veel middeltjes die worden aangeboden bij de drogist proberen het talg op te drogen om dit te voorkomen, waardoor de tienerhuid alleen maar meer talg produceert en er dus een een vicieuze cirkel ontstaat. Door te voorkomen dat het aanwezige talg gaat rotten voorkom je dus ook dat deze ophopingen van talg gaan ontsteken en acne veroorzaken. Sebopure zorgt ervoor dat talg zuiver blijft en dus deze ontstekingen en daarmee acne in de huidporie voorkomt. Dit alles zonder de voor de huid zo belangrijke talgproductie te verstoren.

acne moeder en dochter

Acne bij volwassenen

Wat veroorzaakt acne bij volwassenen?

Hoewel mannen volwassen acne krijgen, hebben vrouwen minstens twee keer zoveel kans op volwassen acne dan mannen. Acne bij volwassenen wordt meestal bij zowel mannen als vrouwen veroorzaakt door stress en ziekte, maar bij vrouwen is de grootste oorzaak de hormonale flux tijdens de zwangerschap en de menopauze, hoewel mannen ook volwassen acne kunnen krijgen door hormonale verschuivingen door overgewicht of door veel lichaamsbeweging en spiergroei. .

Acne bij volwassenen kan ook worden veroorzaakt door een overgevoelige huid als gevolg van een opeenhoping van intolerantie voor chemicaliën in huidverzorging en cosmetica in combinatie met leeftijdsgerelateerde verzwakking van de huid, wat leidt tot 'reactieve acne'.

Acne bij volwassenen, gepaard gaande met blozen en roodheid, wordt veroorzaakt door veranderingen en verzwakking van de vasculaire structuur van de bloedvaten onder het huidoppervlak die met de jaren erger worden. Dit is een vorm van acne die acne rosacea wordt genoemd .

Bovendien neemt naarmate je ouder wordt de sterkte van de celwand van een porie af. Hierdoor wordt de porie uitgerekt en groter, waardoor de kans groter wordt dat de porie verstopt raakt met oppervlaktevuil en puin van de bovenste laag van uw huid (de opperhuid). Hoewel de meeste acne bij volwassenen wordt veroorzaakt door hormonale verschuivingen, kunnen de veranderingen in de structuur van uw huid en de grootte van uw poriën als gevolg van veroudering leiden tot 'plekken' van ontstoken rode vlekken en het verschijnen van meer open poriën.

Hoe ziet volwassen acne eruit?

Acne bij volwassenen komt voor of in rode clusters in het onderste deel van het gezicht en is meestal te vinden op de wangen, rond de mond, op de kaaklijn en in de nek en gaat vaak gepaard met gevoeligheid en droogheid waardoor de behandeling complexer wordt.

Acne bij volwassenen wordt vaak gevormd als bosjes van kleinere poesjes of hobbelige plekken onder het oppervlak in plaats van individuele grotere mee-eters of puistjes zoals bij tieneracne. Acne bij volwassenen gaat vaak gepaard met een onderliggende roodheid.

Wat is het huidtype van volwassen acne?

Het volwassen huidtype met acne is meestal een gevoelige en gecombineerde huid, zo vettig op sommige plekken maar erg droog en gevoelig op andere plekken.

Hoe behandel je volwassen acne?

Ironisch genoeg is acne bij volwassenen hardnekkiger dan acne bij tieners en is het ingewikkelder om te behandelen.

De huid aan de onderkant van je gezicht is doorgaans gevoeliger dan die op je voorhoofd. Dit maakt het behandelen van de acne problematischer, alsof je het irriteert of verergert tijdens het behandelen van je acne, je kunt eindigen met nog meer roodheid, bultjes en irritatie.

Behandeling volwassen acne wangen

Dus met volwassen acne is het het beste om te proberen producten te vermijden die gericht zijn op een vette huid of tieneracne die agressieve antibacteriële chemicaliën bevatten, zoals benzoylperoxide of azelaïnezuur. Het is ook het beste om elk product met meer dan 2% salicylzuur te vermijden, omdat dit de huid echt van olie ontdoet en de volwassen huid kan uitdrogen, wat verdere irritatie kan veroorzaken.

Acne bij volwassenen reageert goed op combinaties van verdedigingsopbouwende, huidversterkende , ontstekingsremmende anti -acne huidverzorgingsregimes voor de gevoelige huid in plaats van talgverwijderende antibacteriële behandelingen. Het kan niet zomaar met één methode worden behandeld, zoals tieneracne

Het belangrijkste verschil bij het behandelen van volwassen acne in tegenstelling tot tieneracne is het handhaven van de integriteit en het evenwicht van de gezonde huid rond de acne, terwijl tegelijkertijd de bacteriën die in de acne-laesies terechtkomen, worden verminderd. Het is van cruciaal belang dat huidverzorgingsregimes en -producten BEIDE doen, aangezien de huid kwetsbaarder, droger en gevoeliger is.

De volwassen huid hoeft minder gereinigd te worden dan de tienerhuid en met verschillende technieken, aangezien een te sterke reiniging van de volwassen huid de toch al gevoelige huid kan irriteren en uitdrogen. Het reinigen van de volwassen acnehuid met zachte , watervrije reiniging en huidversteviging en producten voor het verkleinen van poriën om de huid te reinigen, is effectiever en minder schadelijk dan antibacteriële wasbeurten en scrubs.

Producten dieberkenextracten,bevatten zijn uitstekend geschikt voor gebruik bij volwassen acne, omdat ze dezelfde werking hebben als salicylzuur bij het reinigen van de huid, maar zonder de schade.

Van huidverzorgingsproducten met kappertjesextract is ook aangetoond dat ze roodheid en ontsteking van de huid helpen verminderen en bijzonder effectief zijn bij acne en rosacea.

Zonnebrandcrèmes die puur zink bevatten, kunnen ook helpen bij huiduitslag en ontstoken of rosacea-achtige acne bij volwassenen, aangezien het zink werkt als een krachtige ontstekingsremmer.

Nieuwe ontwikkelingen voor de behandeling van acne bij volwassenen

Een recentere ontwikkeling bij het behandelen en beheersen van acne bij volwassenen is het gebruik van producten die  het aantal goede bacteriën op het huidoppervlak verhogen.

Hogere niveaus van goede huidbacteriën op het huidoppervlak helpen op twee manieren: het vermindert de niveaus van slechte bacteriën die in acnelaesies en verstopte poriën kunnen komen en zwelling en pus kunnen veroorzaken. Het helpt ook de integriteit van de oudere huid te versterken, waardoor het uitrekken van de poriën en het verschijnen van open poriën wordt verminderd.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €35,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!