Menu
EUR

Wat is de oorzaak van rosacea en is er een behandeling voor?

Wat is de beste behandeling voor rosacea?

Het zou natuurlijk geweldig zijn als er één simpele behandeling zou zijn voor rosacea, helaas is het niet zo eenvoudig.
Hoewel rosacea niet te genezen is, zijn er meerdere manieren om deze aandoening onder controle te houden en te verminderen.

Hieronder vindt u informatie over hoe u kunt zien of u rosacea heeft ontwikkeld met informatie over hoe u rosacea het beste kunt behandelen, van dieet tot huidverzorgingsroutines.

Hoe weet je of je rosacea hebt?

Acne rosacea is een erfelijke inflammatoire huidaandoening die verwijding van de bloedvaten net onder het huidoppervlak veroorzaakt. Inflammatoir wil zeggen dat een aandoening gepaard gaat met ontstekingen.

Checklist om rosacea symptomen te herkennen

Checklist rosacea symptomen

Symptomen van rosacea kunnen verergerd of verminderd worden door dieet, levensstijl en huidverzorgingsroutines.

Deze eetgewoonten zijn onder meer alcohol, gekruid eten, blootstelling aan de zon, veel reizen naar verschillende temperatuurbestemmingen, stress, geparfumeerde en met veel chemicaliën gemaakte cosmetica en huidverzorgingsproducten en regelmatige krachtige lichaamsbeweging.

Rosacea treft vooral mensen met een bleke huid en mensen die gemakkelijk blozen.

Rosacea komt het meest voor bij vrouwen ouder dan 50 jaar en wordt vaak veroorzaakt of verergerd door de menopauze. Ongeveer een op de tien mensen heeft rosacea.

Het kan echter voorkomen bij jongere vrouwen en ook bij mannen. En hoewel minder mannen rosacea krijgen dan vrouwen, zijn de symptomen bij mannen meestal ernstiger.

Er is (nog) geen sluitend bewijs dat rosacea bij vrouwen wordt veroorzaakt door hormonale verstoringen, maar de menopauze is vaak een extra trigger. Zwangerschap kan ook rosacea veroorzaken, vooral als bij zwangerschappen na het 30-ste levensjaar.

Het is vaak een misvatting dat mensen met rosacea ook een vette huid en acne hebben.
Acne bij volwassenen en acne rosacea worden vaak verward, maar zijn in feite heel verschillende huidaandoeningen en vereisen verschillende behandelingen.

In tegenstelling tot acne bij volwassenen, gaat rosacea meestal gepaard met een droge, niet-vette huid en mensen die rosacea ontwikkelen, hebben meestal niet eerder een vlekkerige huid gehad, hoewel ze mogelijk een gevoelige huid en huid hebben gehad die gemakkelijk bloost.

De gemakkelijkste manier om te raden dat u rosacea heeft, is het relatief plotseling verschijnen van een vaak rode huid en kleine huiduitslagvlekken over de wangen en neus rond de middelbare leeftijd, dit zijn typische voorbodes van het ontstaan ​​van rosacea.

Wat moet je doen als je denkt dat je rosacea hebt?

Als u nieuwe of onverklaarbare huidproblemen krijgt zoals hierboven beschreven, is het belangrijk om snel de juiste diagnose te (laten) stellen, zodat u zo snel mogelijk met de juiste producten en behandelingen kunt gaan beginnen.

Hoe langer rosacea onbehandeld blijft, hoe erger het kan worden.

Veel huisartsen zijn echter niet erg gespecialiseerd of goed geïnformeerd over huidaandoeningen zoals rosacea en een verkeerde diagnose en behandeling kan leiden tot verdere en ernstigere problemen, vooral als u behandelingen voor 'volwassen acne' voorgeschreven krijgt.

De meest zekere methode voor een juiste diagnose is om eerst zo goed mogelijk de aandoening en symptomen te onderzoeken, vervolgens naar de huisarts te gaan en daarna een afspraak te maken met een dermatoloog voor een diagnose.

Zijn er verschillende soorten rosacea?

Er zijn vier soorten rosacea en een dermatoloog kan u vertellen welke u heeft;

Papulopustuleuze rosacea

Aanhoudende roodheid met bultjes of puistjes, bobbelige plekken of acne-achtige puistjes met kleine pusbultjes.

Vasculaire rosacea

Blozen in het gezicht en aanhoudende roodheid op de neuswangen en het middenvoorhoofd, wat leidt tot zichtbare gesprongen adertjes; gevoelige, stekende, gezwollen of ruwe schilferige huid.

Rhinophyma rosacea

Dit is een zeldzamere vorm van rosacea en de symptomen zijn verdikking van de huid, meestal rond de neus, en een hobbelige huidstructuur.

Rosacea van de ogen

Waterige, rode, geïrriteerde ogen; of droog, jeukend of gevoelig voor licht, dit type rosacea kan tot zichtproblemen leiden.

Welke behandelingsmogelijkheden zijn er voor rosacea?

Rosacea is een zeer complexe huidaandoening, dus de behandelingen lopen sterk uiteen en wat geschikt is voor de ene persoon, past misschien niet bij de andere persoon, dus een zekere mate van vallen en opstaan ​​om te vinden wat voor u het beste werkt, is meestal nodig.

Veel mensen met rosacea zullen er aanvankelijk of uiteindelijk voor kiezen om af te zien van het behandelen van hun huid met antibiotica of medicinale behandelingen vanwege het chronische en permanente karakter van de aandoening.

De meeste mensen besluiten dat ze medicijnen niet voor altijd kunnen of willen gebruiken en zoeken dus alternatieve oplossingen die in ieder geval helpen om hun afhankelijkheid van medicijnen te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen.

Maar wat u kiest om uw rosacea te behandelen, is een zeer persoonlijke keuze, afhankelijk van de ernst van de symptomen, hoeveel het uw leven beïnvloedt, wat uw levensstijlgewoonten zijn en wat uw gevoelens zijn over het gebruik van medicinale of juist alternatieve behandelingen.

Voedingstips voor het verminderen van rosacea

Een dieet is een zeer individueel en complex onderdeel van iemands levensstijl, er is geen specifiek dieet dat rosacea helpt of stopzet.

Er zijn echter enkele onderzoeken over voeding en rosacea die zeker de moeite waard zijn om nader te bekijken.

De meeste onderzoeken op dit gebied tonen aan dat alcohol, gekruid eten, koffie en een hoge inname van suiker en verzadigd vet rosacea kunnen verergeren.

Voeding die rijk is aan omega 3- en 6-oliën, zoals de meeste vissen en zaden en voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zoals groene en rode groenten en verschillende antioxidant-rijke theesoorten, hiervan is algemeen aangetoond dat ze rosacea kunnen verminderen.

Er zijn helaas verschillende meningen over de vraag of zuivelproducten rosacea verergeren of juist verminderen. Echter van de meeste melksoorten staat vast dat deze in verband worden gebracht met een toename van acne.

5 tips voor rosacea behandeling en verzorging

Rosacea verzorging

De meeste mensen vinden dat, afgezien van medicinale behandelingen, een zorgvuldige en regelmatige huidverzorging de meest effectieve manier is om de symptomen van rosacea te verminderen.

Enkele belangrijke huidverzorgingstips bij rosacea op een rij:

Hydrateren

Rosacea is meestal een droge huidaandoening en daarom is regelmatige hydratatie essentieel.

Het oppervlak van een rosacea-gevoelige huid is vaak kwetsbaarder en staat meer open voor de elementen van buitenaf dan een normale huid als gevolg van gesprongen bloedvaatjes en ontstekingen.

Dit is de reden waarom rosacea vaak gepaard gaat met kleine pusbultjes, omdat bacteriën gemakkelijk in de open ontstoken poriën terechtkomen en infecties veroorzaken.

Een goede huidverzorging is essentieel voor alle soorten rosacea. Vochtinbrengende crèmes met zo min mogelijk chemicaliën en conserveermiddelen kunnen de natuurlijke barrièrefunctie van de huid helpen herstellen en kunnen uitdroging en ongemak verminderen. Bij voorkeur zouden de vochtinbrengers ook een sterke antioxidant moeten bevatten om ontstekingen te verminderen

Nachtelijke huidverzorging

Probeer 's nachts alleen lichte huidserums met ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen te gebruiken, want het is essentieel voor de huid die vatbaar is voor rosacea aangezien deze gemakkelijk verstopt raakt. Zware vochtinbrengende crèmes voor een droge huid kunnen de toestand verergeren. U kunt indien nodig meer vochtinbrengende crèmes rond de ogen aanbrengen voor anti-aging voordelen, maar breng op de wangen, neus en kin 's nachts alleen licht herstellende huidverzorgingsproducten aan.

SPF's

Mensen met rosacea moeten elke dag een minerale SPF dragen van ten minste factor 20 als het niet zonnig is en factor 25-30 als de zon schijnt. Direct zonlicht is de meest voorkomende trigger voor opleving van rosacea.

Slimme antibacteriële behandelingen

Nieuwe slimme antibacteriële middelen helpen bij het opbouwen en ondersteunen van goede huidbacteriën (flora) en doden slechte huidbacteriën die tot acne leiden.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat producten die de groei van een goede huidflora bevorderen, de huidbarrière helpen versterken en voorkomen dat slechte bacteriën in de open poriën terechtkomen.

De huid heeft goede bacteriën nodig om gezond, sterk en in balans te blijven en de huidbeschermende beschermingslaag intact te houden. Veel reinigingsproducten bevatten agressieve reinigingsmiddelen en antibacteriële middelen (in feite bleekmiddel) die, terwijl ze slechte huidbacteriën die tot vlekken en ontstekingen kunnen leiden, effectief doden, maar ook de huid ontdoen van alle goede huidbacteriën.

Door regelmatig goede huidbacteriën van het huidoppervlak te verwijderen of te verwijderen via de dagelijkse reinigings- en / of exfoliërende routine, zal de huid droger en zwakker worden. Gebrek aan goede huidbacteriën zorgt ervoor dat slechte huidbacteriën zich kunnen vasthechten en zich kunnen vermenigvuldigen op het huidoppervlak, wat leidt tot vlekken omdat de slechte bacteriën gemakkelijk in de verzwakte delen van de huid terechtkomen via verstopte poriën, wat weer pus en ontsteking tot gevolg heeft.

Dus de sleutel om uw rosacea te helpen beheersen, is om de balans van huidbacteriën te herstellen door goede huidbacteriën te behouden en te voeden en slechte huidbacteriën te verminderen als onderdeel van uw dagelijkse huidverzorgingsroutine.

Deze slimme antibacteriële producten helpen de goede huidflora te vermeerderen om zo de huid veerkrachtiger te maken in het bestrijden van slechte huidbacteriën.

Reiniging

Vermijd alle chemische antibacteriële reinigende wasbeurten en reinigingsdoekjes die gericht zijn op de voor acne gevoelige huid. Vermijd producten die antibacteriële chemicaliën bevatten, zoals salicylzuur, benzoylperoxide of azelaïnezuur. Vermijd ook alle producten die alcohol bevatten.

Het klinkt misschien raar, maar als u rosacea heeft, kan het ook reinigen van uw huid met water de aandoening juist verergeren.

Veel mensen met rosacea geven aan dat ze hun gezicht meerdere keren per dag wassen om te proberen hun huid koeler en fris te houden.

Als u echter lijdt aan een zeer gevoelige huid, een huid die vatbaar is voor roodheid en rosacea, kan het twee keer per dag wassen van uw gezicht met water de conditie van uw huid eerder slechter maken in plaats van verbeteren.

Water verdampt op de huid, waardoor het snel uitdroogt, wat betekent dat de huid gevoeliger voor uitdroging zal worden.

Bovendien kunnen plotselinge temperatuurschommelingen, met name koud tot warm, zoals bij gebruik van warm water in de winter wanneer de buitenlucht koud is, ervoor zorgen dat de huid rood wordt of geïrriteerd raakt. Naast het verwarmen van het gezicht zal ook de bloedsomloop naar het huidoppervlak toenemen, wat bij een aandoening als rosacea de huid roder en meer ontstoken zal maken.

Als u een zeer gevoelige en droge huid heeft, en vooral als u een huid heeft die vatbaar is voor rosacea, moet u een watervrije reiniging toepassen om uw huid zoveel mogelijk te beschermen en in balans te houden.

Reiniging zonder water en met vochtinbrengende middelen is de sleutel om de huid schoon en in evenwichtig te houden. Aziatische schoonheidsregimes geloven in het reinigen van de huid met echte olie, hoewel dit problemen kan veroorzaken voor de huid die vatbaar is voor rosacea.

Watervrije reinigingsproducten met vochtinbrengende ingrediënten erin helpen de gevoelige huid gehydrateerd te blijven en voorkomt roder worden van de huid.

Kies een chemicaliënvrije watervrije crème cleanser voor een zeer gevoelige huid en reinig indien mogelijk met een natuurlijke katoenen gezichtsreinigings pad.

Exfoliëren

Scrubs en schurende exfoliërende producten die doorgaans voor acne worden gebruikt, moeten worden vermeden omdat ze te heftig zijn voor de rosacea-gevoelige huid.

Foundation/concealers

Indien u cosmetica wilt gaab gebruiken om roodheid en vlekken te verbergen, kies dan voor een variant die zo min mogelijk chemicaliën en conserveermiddelen bevatten en bij voorkeur ingrediënten die rosacea behandelen en kalmeren en tegelijkertijd camoufleren.

Het gebruik van 'normale' dagelijkse cosmetica zal rosacea vaak verergeren, dus gespecialiseerde foundation en concealers zijn een must voor de huid die vatbaar is voor rosacea.

Kies voor lichter getinte moisturisers en concealers die de open en kwetsbare huidporiën van een rosacea-gevoelige huid niet verstoppen. Zware foundations en poeders altijd vermijden.

Kies voor rosacea geschikte spot concealers om roodheid en vlekken te bedekken en te camoufleren en gebruik vervolgens een lichte tint moisturizer voor de rest van het gezicht om het risico op verstopping van de poriën te minimaliseren.

Parfums / geuren

De meeste mensen met rosacea zijn erg gevoelig voor geuren en parfums, zowel in huidverzorgingsproducten als in geuren. Vermijd alle geparfumeerde huidverzorgingsproducten en gebruik alleen parfums op kleding en nooit rechtstreeks op de huid van gezicht, hals of achter het gebied.

*Skinshop heeft op basis van deze informatie enkele producten voor de behandeling en ondersteuning van de voor rosacea gevoelige huid ontwikkeld.
Deze worden verkocht onder de naam Kalme 

 

Natuurlijke behandeling van rosacea

Natuurlijke oplossingen voor rosacea?

Kappertjes extract

Van huidbehandelingen die geconcentreerd kappertjes (capparis spinosa) extract bevatten, is aangetoond dat het de roodheid, ontsteking en gevoeligheid van de huid helpt verminderen en vooral effectief is bij acne rosacea.

Berkenschors extract

Berkenschorsproducten, zeep, gezichtsoliën en ook elixers om te drinken, kunnen ontstekingen die worden veroorzaakt door volwassen rosacea-achtige acne helpen te verminderen.

Zoethout extract

De ontstekingsremmende eigenschappen van zoethoutextract zijn gunstig gebleken voor de huid die vatbaar is voor rosacea. Zoethoutthee (bij voorkeur biologisch) drinken kan ook helpen.

Dadelpalmzaden extract

Het is aangetoond dat uitwendig gebruik producten die dadelpalmzaden extract bevatten de celgroei verminderen en roodheid en ontsteking veroorzaakt door rosacea verminderen als gevolg van de hoge anti-oxidant activiteit in dit palmdadelzaden extract.

Zink

Zonnecrèmes of dagelijkse vochtinbrengende crèmes die puur zink bevatten, kunnen ook helpen bij uitslag en ontstoken of rosacea-achtige volwassen acne, aangezien zink als een krachtige ontstekingsremmer werkt.

Aanpassing levensstijl bij rosacea patiënten

Het verminderen van blozen in het gezicht begint bij het verminderen van de triggers die het blozen veroorzaken. Dus wanneer bloedvaten overmatig uitzetten als een reactie op factoren zoals extreme temperatuurveranderingen (zoal saunabezoek, centrale verwarming, airconditioning), blootstelling aan de zon, zware inspanning en stemmingswisselingen.

 

Wat is de volgende stap in huidverzorging voor mensen met rosacea?

Bacteriële beschermlagen

Dit zijn nieuwe ingrediënten in de nieuwste huidverzorgingsproducten die letterlijk een organisch 'beschermlaag' over het huidoppervlak creëren om te voorkomen dat slechte bacteriën binnendringen. Deze bacteriële beschermlagen worden aangebracht op plekken die vatbaar zijn voor vlekken of rosacea vormende plekken en helpen een oppervlakte te creëren waar bacteriën moeilijk grip kunnen krijgen, en helpen zo te voorkomen dat bacteriën ter plaatse of in de verzwakte huidbarrière kunnen gaan nestelen en irritatie kunnen veroorzaken.

Bacteriële beschermlagen worden gevormd door een speciaal bacterieel fermentatieproces en staan ​​bekend als polysachariden.

 

Huid prebiotica

Huid prebiotica zijn letterlijk een voedingsbodem voor goede huidbacteriën.

Een prebioticum voor de huid werkt ongeveer hetzelfde als een prebioticum in voedingssupplementen voor de darmen, echter zijn deze bedoeld voor het huidoppervlak.

Goede huidbacteriën voeden zich met het prebioticum en groeien zo sneller, waardoor de huid sterker wordt en minder vatbaar voor infectie of een verzwakte huidbarrière, terwijl slechte huidbacteriën juist worden verminderd.

Huidprebiotica zorgen voor een gezonde balans tussen goede en slechte huidbacteriën, wat de huid helpt om invloeden van buitenaf te bestrijden. Deze invloeden kunnen leiden tot zwakke plekken in de natuurlijke huidbarrière en stellen slechte bacteriën in staat zich te vermenigvuldigen wat weer leidt tot rode vlekken en ontstekingen.

 

Talg onderhouden

Talg of huidsmeer is een beschermende stof die in de poriën van de huid zit om deze te beschermen. We produceren meer talg door een aantal factoren, waaronder hormonale schommelingen, stress en tot op zekere hoogte voeding. Naast tal van vetstoffen en water bevat talg ook zouten, aminozuren en ureum. Net als elke andere natuurlijke substantie gaat talg bederven (rotten) wanneer het wordt blootgesteld aan warmte, waardoor plekken vaak opzwellen, pijnlijk worden en geel, groen of zwart worden (mee-eters).

Talg is een zeer aantrekkelijke broedplaats voor bacteriën, omdat het een voedingsbodem is voor bacteriën en dus vrij snel begint te bederven. Vers talg is bijna helder of wit. Het wordt geel en soms groen of zwart tijdens het rottingsproces.

Een nieuw soort huidverzorgingsproducten bevatten speciale ingrediënten die functioneren als 'talgconservering', zodat ze het rottingsproces van het talg snel stopt en op deze manier de vorming van pus en zwelling wordt voorkomen.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €35,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!