Menu
EUR

Wat is de oorzaak van Alopecia en wat is de beste behandeling

Het klopt dat mannen eerder last zullen hebben van haaruitval, vaak veroorzaakt door erfelijke factoren (ook wel Alopecia Androgenetica).
Maar ook vrouwen hebben last van haaruitval en vaak om verschillende redenen.

Oorzaken van haaruitval

De oorzaak van haaruitval kan varieren tussen tijdelijk en meer complex vanwege onderliggende gezondheidsredenen.

In de meeste gevallen is er een oplossing voor zowel de mannelijke als de vrouwelijke haaruitval.
Uiteraard is dit afhankelijk van de oorzaak, hieronder enkele voor de handliggende maar ook zeldzame redenen waardoor haaruitval kan ontstaan:

Fysieke stress

Elke voor van lichamelijke stress, denk aan een operatie, een ongeluk of bijvoorbeeld ziekte, kan zorgen voor tijdelijke haaruitval.
Haaruitval wordt in dit geval getriggerd door de lichamelijke stress. Zelfs nog tot 3 tot 6 maanden na deze gebeurtenis.
Het goede nieuws is wel dat het haar weer zal teruggroeien zodra het lichaam hersteld is.
Dit proces is eventueel te versnellen dmv vitamine of bijvoorbeeld een kuur om het haar sneller te laten groeien.

Zwangerschap

Haaruitval die gerelateerd is aan de zwangerschap komt vaker voor na de bevalling dan tijdens de zwangerschap.
Het is bekend dat een bevalling zelf fysiek erg traumatisch kan zijn voor het lichaam, maar ook de hormoon huishouding is van slag.
Enkele maanden na de bevalling zult u merken dat het haar weer op een normale manier zal groeien en het haarverlies zal stoppen.

Voeding

Een teveel aan vitamine A of bijvoorbeeld een gebrek aan proteïne kunnen leiden tot haaruitval.
Voeding of slechte voeding kan invloed hebben op een gezonde haargroei. Hier is veel over geschreven en we zullen hier later uitgebreider op in gaan.

‘Klassieke’ mannelijke kaalheid

Dit wordt ookwel Alopecia Androgenetica genoemd en is erfelijk bepaald. Twee van de drie mannen heeft last van haaruitval voor zijn 60e levensjaar.
Deze vorm van kaalheid is vaak een combinatie van erfelijkheid en wordt veroorzaakt door het DHT hormoon*.
Het klassieke patroon wat hier zichtbaar wordt maakt deze vorm van kaalheid ook erg herkenbaar.
Een optrekkende haarlijn, gevolgd door inhammen en steeds dunner wordend haar, o.a. op de kruin.
Om deze vorm van kaalheid te bestrijden zijn vele producten op de markt van shampoo tot medicijnen.
Deze medicijnen, gebaseerd op finasteride, staan de laatste tijd wel negatief in het nieuws door een onderzoek van de FDA naar aanleiding van klachten door gebruikers.
Onderzoek op langere termijn ontbreekt momenteel voor zover bekend.

Wat is DHT hormoon en waarom veroorzaakt het haaruitval?

DHT (dihydrotestosteron) is een hormoon dat door het lichaam wordt aangemaakt en een belangrijke rol speelt bij de haargroei. Wanneer de niveaus van DHT echter te hoog zijn, kan dit leiden tot haaruitval. Dit type haaruitval staat bekend als alopecia of klassieke mannelijke kaalheid.

Wanneer DHT zich bindt aan receptoren in de hoofdhuid, veroorzaakt dit een afname van de bloedtoevoer naar de follikels, wat leidt tot een afname van de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof.

Dit zorgt ervoor dat de follikels kleiner worden en uiteindelijk afsterven, wat resulteert in dunner worden of volledige kaalheid van het getroffen gebied. Inhammen worden ook veroorzaakt door DHT-hormoon, omdat het miniaturisatie van haren kan veroorzaken, wat leidt tot dunner worden van haren en uiteindelijk haaruitval.

 

Het raadplegen van een arts of dermatoloog is de meest aan te raden manier van handelen om de oorzaak van haaruitval te achterhalen. Het is mogelijk dat het dunner worden van je haar wordt veroorzaakt door een ontsteking of een gebrek aan specifieke voedingsstoffen in je lichaam. Om effectieve resultaten te krijgen met een haaruitvalbehandeling, is het raadzaam om de oorzaak van het haarverlies vast te stellen voordat u met een behandeling begint.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €35,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!